Zapraszamy na spacer zielarski i warsztaty nalewkarskie z Chwaściorami – Fundacją Linnum.
Tworzenie wyciągów na alkoholu jest jedną z najpopularniejszych metod przetwarzania roślin, bowiem alkohol jest doskonałym rozpuszczalnikiem wielu substancji, które nie rozpuszczają się np. w wodzie. Wiele kultur obfituje w wielkie tradycje związane z wytwarzaniem nalewek, w tym kultura słowiańska, której folklor stanowić będzie dla nas inspirację.
Podczas spotkania:
- Opowiemy od A do Z jak wykorzystywać alkohol jako rozpuszczalnik i do jakich związków i jakich roślin najlepiej go stosować.
- Odpowiemy na najczęstsze pytania i zajmiemy się najczęstszymi błędami przy przetwarzaniu roślin.
- Zrobimy wspólnie 3 nalewki, dzięki czemu poznamy trzy różne metody ich wytwarzania.
Każdy uczestnik zabiera ze sobą nalewkę o pojemności: 100 ml, 150 ml oraz 250 ml 😉 Zapewniamy wszelkie materiały.
Zapraszamy osoby pełnoletnie 😉
Prowadzenie warsztatów:
Sara Orzechowska – Chwaściory – Fundacja LinnumZapisy / więcej informacji:
E-mail: fundacja.hydropolis@gmail.comWarsztaty są nieodpłatne. Liczba miejsc ograniczona!
Termin:
11 września 2024 r. (środa), godz. 16:30-19:30Miejsce:
Przechowalnia Marzeń, Osiedle na Górce 29Wydarzenie na Facebooku: „Zioła na Mazurach – spacer zielarski i warsztaty nalewkarskie”Projekt: „TKANINA. Snucie o Mazurach”
Działanie realizowane w ramach projektu: „TKANINA. Snucie o Mazurach”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska. Edycja 2024.